Припомняме, че в сряда, по време на срещата на върха на

...
Припомняме, че в сряда, по време на срещата на върха на
Коментари Харесай

Политическите партии у нас остро осъдиха скандалното изказване на Ковачевски за България

Припомняме, че в сряда, по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, той съобщи: " Дискурсът, употребен от България към Северна Македония, е много сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна ".

 

Ковачевски отправи остри рецензии към България, като добави, че страната ни не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в региона на правата на индивида.

 

В отговор на острите думи към страната ни, президентът Радев съобщи: " Българите в РСМ са подложени на систематичен тормоз ", като акцентира, че хората, които се разпознават като македонци в страната имат идентични права, наедно с българските жители.

 

От ПП-ДБ също излязоха с коментар по проблема. Акад. Николай Денков каза, че аналогията с Украйна и Русия е напълно несъответствуваща. „ Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, само че то би трябвало да бъде деликатно, за да няма ескалация ", добави той.

 

" Полза е да се понижи напрежението, само че такива изявления са неприемливи ”, акцентира депутатът от ПП-ДБ. Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на Демократична България разясни, че съветската и сръбската агентура вършат всичко допустимо, с цел да вбият чеп в връзките с Европейски Съюз и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза.

 

Коалицията ГЕРБ-СДС също разяснява изявлението на Ковачевски. " Не единствено цинично, само че бих го нарекъл и безочливо такова отношение към страна, която последните 30 години е направила всичко допустимо, с цел да издига освен своя престиж, само че и този на своите съседи ", уточни Георг Георгиев. Той акцентира, че България е страната, която няма да разреши нейни жители да бъдат бити, няма да разреши да бъде сравнявана с „ най-вероломните агресори на нашето време “.

 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че от Българска социалистическа партия ще предизвикват на председателски съвет обща декларация на българското Народно заседание. " Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим дружно – да не бъде единствено от една партия, а да бъде общата воля на българското Народно събрание, с което да изразим, че осъждаме това отношение ", добави тя.

 

Лидерът на „ Възраждане " Костадин Костадинов акцентира, че " Македония съществува до огромна стелен с помощта на България " и дефинира сходни изявления като " открита провокация ".

 

От партия " ИТН " също излязоха с публична позиция. " Подобна изразителност още веднъж повишава градуса на напрежението в дипломатическите връзки сред двете страни, откогато България, „ като един, съгласно северномакедонската агитация, същински агресор “, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ ", декларират от партията.

 

Припомняме, че двустранните отношение на България и Република Северна Македония започнаха да се утежняват след като евродепутатът Андрей Ковачев, ръководителят на фондация „ Българска памет ” Милен Врабевски и още трима български жители не са били позволени в РСМ на 6 май, защото не отговаряли на изискванията, записани в Закона за чужденците в страната.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР